dethemedetheme

by vfsfire

If you are a property manager, building owner or end-user, you work with a number of different systems in your buildings.  Most of those systems require inspections or testing on a regular basis.  It is a lot to keep track of for anyone!  When it comes to your fire and life safety systems VFS is a key partner for our clients, we help you manage the inspection process to protect what matters… People, Property and Businesses.

Just for fun, we thought we would test your knowledge about some of the Fire Sprinkler Codes in regards to inspections.

For each question, the possible answers are:

A. Quarterly   B. Semi-annually  C. Annually  D.  Every 5 years

 

1.  What is the minimum requirement for the routine Inspection of the fire sprinkler system – Alarm Devices?

Answer: A – per NFPA 25 section 5.2.6. Alarm devices shall be inspected Quarterly to verify that they are free of physical damage

 

2.  What is the minimum requirement for the routine Inspection of the fire sprinkler system – Hydraulic nameplates?

Answer: A – per NFPA 25 section 5.2.7. The hydraulic nameplate for hydraulically designed systems shall be inspected Quarterly to verify that it is attached securely to the sprinkler riser and is legible.

 

3.  What is the requirement for a Fire Sprinkler System obstruction investigation?

Answer: D per NFPA 25 section 13.2.1. An investigation of pipe and branch line conditions shall be conducted every 5 years by opening a flushing connection at the end of one main and by removing a sprinkler toward the end of one branch line for the purpose of investigating for the presence of foreign organic and inorganic material.

 

4.  What is the minimum requirement for the routine inspection of the fire sprinkler system – pressure regulation control valve?

Answer: A – per NFPA 25 section 12.5.1.1. All valves shall be inspected Quarterly to verify that the valves are in the following condition 1. In the open position, 2. Not leaking, 3. Maintaining downstream pressure in accordance with the design criteria, 4. In good condition with hand wheels installed and unbroken.

 

5.  What is the minimum requirement for the routine test of the fire sprinkler system – Private Fire Hydrants?

Answer: C – per NFPA 25 section 7.3.2. Hydrants shall be tested Annually to ensure proper functioning.

 

6.  What is the minimum requirement for the routine inspection of the sprinkler system – hose houses?

Answer: A – per NFPA 25 section 7.2.2.7. Hose houses shall be inspected Quarterly with the necessary corrective action taken as shown in table 7.2.2.7

 

7.  What is the minimum requirement for the routine inspection of the sprinkler system – water storage tank exterior?

Answer: A – NFPA 25 section 9.2.5.1. The exterior of the tank, supporting structure, vents, foundation, and catwalks or ladders, where provided, shall be inspected Quarterly for signs of obvious damage or weakening.

 

8.  What is the minimum requirement for the routine inspection of the sprinkler system – Water storage tank interior?

Answer: D – The interior of steel tanks shall be inspected every five years.

 

9.  What is the minimum requirement for the routine Test of the Foam Water Sprinkler System – discharge device obstruction test?

Answer: C – per NFPA 25 section 11.1 Discharge device obstruction shall be tested Annually.

 

10.  What is the minimum requirement for a complete foam-water system test?

Answer: C – per NFPA 25 section 11.1 Complete foam-water system test Annually. 11.3.3.1 Operational test shall be conducted to ensure that the foam-water system(s) responds as designed, both automatically and manually. 11.3.3.2  The test procedures shall simulate anticipated emergency events so the response of the foam-water system(s) can be evaluated.

 

Remember that VFS is here to help you manage this process.  Contact us today to learn more about our inspection programs!

Please note that all inspection and testing frequencies / requirements are based on NFPA 25 Standards and different states may have an amendment to the NFPA 25 Standard.

vfsfire
About vfsfire